فهرست مطالب

عوامل شکست صدام در حمله آمریکا به عراق بعد از 11 سپتامبر. 2

1.    نارضایتی مردم از حکومت.. 2

2.   استبداد در تصمیم‏گیری.. 2

3.  ضعف در دشمن شناسی.. 3

4.  اعتماد به دشمن

.. 3



بسم الله الرحمن الرحیم


موضوع:


عوامل شکست صدام در جنگ دوم خلیج فارس


(حمله آمریکا به عراق بعد از 11 سپتامبر)


کلید واژه­ها: شکست از آمریکا. استبداد رأی. مسئولیت­های تشریفاتی. دشمن شناسی. اعتماد به دشمن. عدم اطمینان به مردم. ترس از شورش داخلی. عدم توجه به تهدیدات خارجی.



عوامل شکست صدام در حمله آمریکا به عراق بعد از 11 سپتامبر

چهار ویژگی غیر انقلابی صدام که موجب شد نتواند در برابر دشمن خارجی در جنگ دوم با امریکا بایستد:

1.  نارضایتی مردم از حکومت

اسناد محرمانه نشان میدهد، صدام حتی در روزهای آخر هم نگران کودتا و شورش داخلی بوده. نگرانی شدید او از تهدیدات داخلی، تلاشهایش را برای دفاع در برابر دشمن خارجی تحت تأثیر قرارداد.

طارق عزیز به بازجویانش گفته است: «صدام نگران ناآرامی و شورش داخلی میان قبایل پیش از حملات، در جریان آن و بعد از حملات آمریکا بود.

2. استبداد در تصمیم‏گیری

از خیانت فرماندهان و سربازانش هراس داشت. او تصمیمات مهم و حیاتی را خودش میگرفت و برای مشورت نظامی به پسرانش تکیه میکرد. تدابیر امنیتی که صدام به اجرا میگذاشت چنان پیچیده بود که گاه سردرگمی نیروهایش را به دنبال داشت.

محدودیتهای دست و پاگیر فراوان، هرگونه امکان تصمیمگیری را از فرماندهان ارتش عراق گرفت.

وزیر دفاع عراق در بازجوییهایش با اشاره به پسر صدام گفته است: «من به دستیار قصی تبدیل شده بودم و فقط اطلاعات را جمعآوری میکردم و به او منتقل مینمودم.»

3. ضعف در دشمن شناسی

طارق عزیز معاون سابق نخست وزیر عراق به بازجویان آمریکایی خود گفته است: «چند هفته پیش از حملات به عراق، صدام هنوز فکر میکرد که آمریکا از نیروی زمینی برای این جنگ استفاده نمیکند و این احتمال را بسیار دور از ذهن میدانست. به اعتقاد صدام آمریکا وارد جنگ زمینی نمیشد چون کاری بسیار پرهزینه بود.» اما دقیقاً این اتفاق افتاد و محاسبات صدام درست درنیامد.

صدام پیشنهاد نظامیانش برای مین گذاری خلیج فارس را رد کرد چرا که از آن بیم داشت که دولت بوش از این اقدام به عنوان بهانهای برای حمله استفاده کند.

دیکتاتور عراق علیرغم شکست سنگینی که در جنگ اول خلیج فارس و در سال ۱۹۹۱ متحمل شده بود، آمریکا را دشمن اصلی خود نمیدانست و بیشتر از حمله آمریکا، از شورش شیعیان و تکرار وقایع سال ۱۹۹۱ همزمان با جنگ خلیج فارس بیم داشت. نگرانی شدید او از تهدیدات داخلی، تلاشهایش را برای دفاع در برابر دشمن خارجی تحت تأثیر قرار داد.

4. اعتماد به دشمن

صدام با این امید که بازرسان تسلیحاتی سازمان ملل هیچ دستاوردی در عراق نخواهند داشت، اجازه داد که این بازرسان به هرجا که میخواهند دسترسی داشته باشند.

صدام در دهه هشتاد میلادی طرح غنی‌سازی اتمی عراق را با کمک فرانسه آغاز کرد. اولین رآکتور اتمی عراق اوسیراک نام گرفت. اوسیراک نام خدای مرگ در مصر باستان بود. این رآکتور بعدها توسط حمله هوایی اسرائیل نابود شد زیرا اسرائیل بر این باور بود که عراق می‌خواهد از این رآکتور برای تولید سلاح‌های مبتنی بر مواد اتمی استفاده کند.

در گزارشی که از تلویزیون العراقیه و سایتها پخش شد از قول یک ژنرال آمریکایی نقل شده که: صدام در آخرین ساعات عمر خود التماس می‌کرد که به او اجازه گفتگو با یک مقام آمریکایی داده شود تا طرح‌های خود را برای کشور عراق ارائه دهد. این ژنرال آمریکایی در تشریح آخرین ساعات عمر صدام گفت: صدام در نیمه شب قبل از اعدام دچار لرزش شدیدی شد به طوری که نمی‌توانست برخودش مسلط شود. یک پزشک نظامی برای معاینه وی حاضر شد و به صدام داروی آرامش بخش تزریق کرد و به این ترتیب وی کمی آرام شد. [1]





[1]. تاریخ انتشار در سایت باشگاه اندیشه: ۱۹ فروردین ۱۳۸۵

 منبع: / روزنامه / همشهری ۱۳۸۵/۰۱/۱۹